Presenteren is eng... echt heel eng
Presenteren staat in de top 5 van grootste angsten. Naast indrukwekkende gebeurtenissen als dood, spinnen, een ongeluk van naasten en verlaten worden. Nederlanders zijn even bang voor een terroristische aanslag als voor spreken in het openbaar.

Hoe komt dat nou eigenlijk?
Je brein heeft antennes die gericht zijn op het detecteren van gevaar. Angst is een gezonde reactie op dreigend gevaar. Er is een alarmbel, de amygdala, die jou wil beschermen en neemt deze opdracht ongelooflijk serieus. Alleen: het brein maakt geen verschil tussen reëel gevaar zoals een levensbedreigende situatie, en niet reëel gevaar. Als de alarmbel wordt ingedrukt krijg je een droge mond, trillende benen, ... Bij dreigend gevaar wil je vechten of vluchten. En dat kan niet als je voor een groep staat.

Waarom trucs niet werken
Stel je vindt het spannend om je publiek aan te kijken tijdens je presentatie. En ik zou dit keer op keer met je oefenen net zolang totdat je het publiek aankijkt. Wat gebeurt dan? Dan leiden stemmetjes in je hoofd je af omdat die constant alert zijn op het aankijken van je publiek. En dan is jouw aandacht bij jou in plaats van bij je publiek. In dat geval conditioneer ik je en leer ik je een trucje. Dat is nou net niet de bedoeling. En dat doe ik dus ook niet. Want jouw aandacht moet naar je publiek. Eigen en echt. Alleen dan geloven ze je.

Hoe dan wel?
Ik ga op zoek naar wat jou motiveert en inspireert. Naar waar jij van in beweging komt. Waarmee we echt naar de kern van je verhaal gaan. Ik heb gemerkt dat het veel effectiever is om uit te gaan van wat er allemaal wel is. De zogenaamde angsten verdwijnen daardoor als vanzelf naar de achtergrond. Zo ben ik door iemand gebeld die 2 weken later een presentatie moest geven. Elke ochtend dat hij wakker werd en het dichterbij kwam werd hij nerveuzer. Ik heb met hem gewerkt en enkele dagen voor zijn presentatie kon hij niet wachten tot het zover was. Hij had er zelfs zin in. Dacht, kom maar op! En zo wordt presenteren wat het eigenlijk is; een prachtige kans om je passie met anderen te delen! Dat resultaat is voor mij het mooiste wat er is.